Ontdek het Vrijheidsbeeld: geschiedenis en bezienswaardigheden

vrijheidsbeeld
Ben je van plan om binnenkort naar New York te reizen? Dan mag een bezoek aan het iconische Vrijheidsbeeld niet ontbreken! Dit monumentale standbeeld is niet alleen een symbool van vrijheid voor Amerikanen, maar voor mensen overal ter wereld.

 • Leer over de geschiedenis en culturele betekenis van het Vrijheidsbeeld.
 • Ontdek de architectuur en hoogte van dit buitengewone standbeeld.
 • Ontdek de bezienswaardigheden van het Vrijheidsbeeld.
 • Verken het interieur van het Vrijheidsbeeld.
 • Leer interessante weetjes over dit historische monument.
 • Ontvang praktische informatie voor het plannen van jouw bezoek.
 • Ontdek waarom het Vrijheidsbeeld een symbool van vrijheid is geworden.
 • Ontdek het ontwerp en de betekenis achter dit iconische standbeeld.

In het kort:

 • Het Vrijheidsbeeld is een iconisch monument gelegen in New York.
 • Het beeld symboliseert vrijheid en liberty in de Verenigde Staten.
 • Bezoekers kunnen de attracties en bezienswaardigheden verkennen van het Vrijheidsbeeld.
 • Praktische informatie, zoals de prijzen voor tickets en openingstijden, is beschikbaar om het bezoek te plannen.

Het Vrijheidsbeeld als vrijheidssymbool en icoon van Amerika

Het Vrijheidsbeeld is een van de meest iconische symbolen van Amerika en staat wereldwijd bekend als een symbool van vrijheid en democratie. Het beeld is een van de grootste en meest herkenbare standbeelden ter wereld en staat op Liberty Island in de haven van New York City. Het is een populaire toeristische attractie en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Het standbeeld werd oorspronkelijk ontworpen als een cadeau van Frankrijk aan de Verenigde Staten ter ere van de honderdste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1876. Het werd in 1886 onthuld en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het Amerikaanse culturele landschap.

Een van de belangrijkste betekenissen achter het Vrijheidsbeeld is dat het diende als een welkomstgroet voor immigranten die naar Amerika kwamen om een nieuw leven op te bouwen. Het symboliseert de vrijheid en de onafhankelijkheid die Amerikanen koesteren en het belang van vrijheid en democratie voor de Amerikaanse samenleving.

Het beeld staat ook bekend om zijn prachtige architectonische details, waaronder de kroon met zeven punten die de zeven continenten van de wereld voorstellen, en de vlammende toorts die de vrijheid en het licht vertegenwoordigt dat Amerika te bieden heeft. Het is een indrukwekkende bezienswaardigheid die bezoekers van over de hele wereld blijft inspireren.

De geschiedenis van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld, ook wel bekend als het ‘Statue of Liberty’, staat al ruim 135 jaar als icoon van vrijheid en democratie in de haven van New York. Het is een symbool geworden voor Amerika en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Maar waar komt dit beroemde beeld vandaan?

Het idee om het Vrijheidsbeeld aan Amerika te schenken kwam van de Fransman Edouard de Laboulaye, die onder de indruk was van de Amerikaanse onafhankelijkheid en de afschaffing van de slavernij. Hij initieerde in 1865 de oprichting van een comité om geld in te zamelen voor de bouw van het beeld.

Jaar Gebeurtenis
1876 In Parijs presenteert sculpteur Frédéric Auguste Bartholdi zijn ontwerp voor het Vrijheidsbeeld.
1885 Het Vrijheidsbeeld wordt in Parijs voltooid en per schip naar de Verenigde Staten gestuurd.
1886 Het Vrijheidsbeeld wordt ingehuldigd in de haven van New York in aanwezigheid van duizenden mensen, waaronder toespraken van de Franse ambassadeur en de Amerikaanse president Grover Cleveland.

Het ontwerp van het Vrijheidsbeeld is gemaakt door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi en het interne skelet van het beeld is bedacht door Gustave Eiffel, de ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs. Het lichaam van het beeld is gemaakt van koper en de fakkel die het beeld vasthoudt, is bekleed met goud. Het beeld is 46,5 meter hoog en staat op een voetstuk van 47 meter hoog, waardoor het beeld met zijn voetstuk een hoogte heeft van maar liefst 93 meter.

De architectuur en hoogte van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een imposant monument dat de skyline van New York domineert en een symbool van vrijheid voor de Verenigde Staten is geworden. Het beeld is 46 meter hoog en weegt ongeveer 225 ton. Het beschikt over een stalen constructie en is bekleed met koperen platen die door de jaren heen zijn gepatineerd en groen zijn geworden.

De kroon van het beeld is voorzien van zeven punten, die de zeven continenten symboliseren, en is versierd met 25 vensters die een fantastisch uitzicht over New York City bieden. Het in de rechterhand gehouden fakkelsymbool staat voor de vrijheid en verlicht de weg voor alle nieuwkomers die het land binnenkomen en nieuwe kansen zoeken.

Het Vrijheidsbeeld heeft een basis die 47 meter hoog is, met een museum in de kelder en een observatiedek op de bovenste verdiepingen. Bezoekers kunnen een beeld krijgen van de constructie van het monument door de tentoonstelling te bekijken over de geschiedenis en architectuur van het beeld.

“Geen enkel ander monument in de Verenigde Staten heeft zoveel symbolische betekenis als het Vrijheidsbeeld. Het is een eerbetoon aan de immigranten die naar de Verenigde Staten komen op zoek naar een beter leven.”

Bezoek de bezienswaardigheden van het Vrijheidsbeeld

Als je het Vrijheidsbeeld wilt bezoeken, zijn er verschillende bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Bezienswaardigheid Beschrijving
Statue of Liberty Museum Leer de geschiedenis van het Vrijheidsbeeld kennen in dit museum, dat is gewijd aan het bewaren en presenteren van haar geschiedenis en betekenis.
Pedestal Observation Deck Bekijk het uitzicht op de haven van New York en de skyline van Manhattan vanaf het observatiedek op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld.
Bezoek aan de kroon Beklim 354 trappen naar de top van het Vrijheidsbeeld, waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht over de stad.
Audio Tour Volg een audio-tour die wordt geleverd met toegang tot het Vrijheidsbeeld, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en de betekenis van dit iconische monument.

Er zijn ook verschillende andere attracties die u kunt ontdekken, afhankelijk van uw interesses en tijd. Ongeacht wat je kiest, zal een bezoek aan het Vrijheidsbeeld ongetwijfeld een ervaring zijn die je nooit zult vergeten.

Het Vrijheidsbeeld van binnen

Als je een bezoek brengt aan het Vrijheidsbeeld, wil je natuurlijk ook de binnenkant ervan verkennen. Gelukkig zijn er verschillende plekken die je kunt bezoeken om het monument van binnen te bekijken.

Een van de belangrijkste plekken om te bezoeken is het Statue of Liberty Museum. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis van het Vrijheidsbeeld, evenals de mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Er zijn ook verschillende artefacten te zien, waaronder de originele toorts van het beeld.

Als je naar de top van het Vrijheidsbeeld wilt klimmen, kun je dat doen via de trappen die zich binnenin het monument bevinden. Het kan een uitdaging zijn om de 354 treden te beklimmen, maar de beloning is de adembenemende uitzichten over de stad New York die je krijgt als je eenmaal de top hebt bereikt.

Als je niet in staat bent om de trappen te beklimmen, kun je nog steeds genieten van een prachtig uitzicht vanaf het pedestal observation deck, dat zich op een hoogte van 47 meter boven de grond bevindt.

Interessante weetjes over het Vrijheidsbeeld

Wist je dat het Vrijheidsbeeld een gewicht heeft van maar liefst 225 ton? Dat staat gelijk aan ongeveer 40 olifanten!

“Geef me je vermoeide, je arme, je haveloze massa’s die verlangen om vrij adem te halen…”

Dit is slechts een fragment van het beroemde gedicht van Emma Lazarus dat op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld te vinden is. Het gedicht symboliseert de rol van het Vrijheidsbeeld als een monument voor immigratie en de hoop op een betere toekomst.

 • Wist je dat het Vrijheidsbeeld oorspronkelijk bedoeld was als een cadeau voor de 100e verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1876, maar dat het pas in 1886 werd onthuld?
 • En heb je ooit gehoord van de “koperen huid” van het Vrijheidsbeeld? Het standbeeld is eigenlijk gemaakt van koperen platen die over een stalen frame zijn bevestigd.

En tot slot, weet je hoeveel trappen er zijn om van het voetstuk van het Vrijheidsbeeld naar de top van de kroon te klimmen? Er zijn maar liefst 354 treden – dus trek je wandelschoenen aan als je de uitdaging aangaat!

Praktische informatie om het Vrijheidsbeeld te bezoeken

Als je het Vrijheidsbeeld wilt bezoeken, zijn er enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je een kaartje kopen om het monument te kunnen betreden. Deze kaartjes zijn online te koop, maar ook ter plaatse bij het ticketkantoor.

De prijs voor een kaartje varieert, afhankelijk van welke attracties je wilt bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kaartje waarmee je alleen het Vrijheidsbeeld mag bezoeken, maar er zijn ook combitickets beschikbaar waarmee je ook toegang hebt tot het nabijgelegen Ellis Island National Museum of Immigration.

Ticketopties Prijzen
Alleen Vrijheidsbeeld vanaf €25
Vrijheidsbeeld en Ellis Island vanaf €30

Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor je bezoek en houd er rekening mee dat er rijen kunnen zijn, vooral tijdens drukke periodes. Het is ook belangrijk om te weten dat het Vrijheidsbeeld geen bagageopslag biedt, dus neem alleen het nodige mee.

Om het Vrijheidsbeeld te bereiken kun je gebruik maken van de gratis veerdienst die vertrekt vanaf Battery Park in Manhattan of Liberty State Park in New Jersey. De vaartijd bedraagt ongeveer 20 minuten vanaf Battery Park en 15 minuten vanaf Liberty State Park.

Houd ten slotte tijdens je bezoek aan het Vrijheidsbeeld altijd rekening met de geldende regels en voorschriften, zoals het verbod op drones en het niet aanraken van de monumenten.

Vrijheidsbeeld: een historisch monument voor vrijheid

Het Vrijheidsbeeld is niet alleen een indrukwekkende bezienswaardigheid, maar ook een historisch monument dat symbool staat voor vrijheid en democratie. Als je het Vrijheidsbeeld bezoekt, ervaar je een gevoel van inspiratie en bewondering voor de idealen waar het monument voor staat.

De constructie van het Vrijheidsbeeld begon in 1875 in Frankrijk en duurde meer dan tien jaar voordat het monument in 1886 werd onthuld als geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Het beeld was bedoeld om de vriendschap tussen de twee landen te symboliseren en het belang van vrijheid te benadrukken.

Tegenwoordig is het Vrijheidsbeeld een van de meest herkenbare symbolen van Amerika. Het is een eerbetoon aan de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten en de moed en vastberadenheid van de immigranten die naar Amerika zijn gekomen op zoek naar een beter leven. Het beeld is een herinnering aan de waarden die Amerika groot hebben gemaakt en blijven maken.

Als je het Vrijheidsbeeld bezoekt, krijg je niet alleen de kans om een van de belangrijkste historische monumenten van Amerika te bewonderen, maar ook om een eerbetoon te brengen aan de vrijheid en de democratische waarden die de Verenigde Staten zo bijzonder maken.

Het ontwerp en de betekenis achter het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een van de meest iconische monumenten van de Verenigde Staten en heeft wereldwijde bekendheid als symbool van de Amerikaanse waarden van vrijheid en democratie. Het ontwerp van het beeld is het werk van de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi, die geïnspireerd werd door de ideeën van de Amerikaanse intellectueel Edouard Rene de Laboulaye. De opdracht voor de bouw van het monument werd gegeven in 1876 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Verenigde Staten, maar de bouw begon pas in 1884 en werd voltooid in 1886.

Hoogte Gewicht Aantal treden
93 meter (305 voet) 225 ton 354

Het beeld is gemaakt van koperen platen en heeft een stalen frame, ontworpen door Gustave Eiffel, de architect van de Eiffeltoren. Het heeft een hoogte van 93 meter (305 voet), inclusief de sokkel, en weegt 225 ton. Het beeld staat op Liberty Island, voorheen bekend als Bedloe’s Island, in de haven van New York.

Het beeld heeft vele symbolische elementen, zoals de zeven punten op de kroon, die de zeven continenten vertegenwoordigen, en de tablet in de hand van het beeld, met daarop de datum van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (4 juli 1776). Het beeld heeft ook een fakkel in de rechterhand, die staat voor de zoektocht naar kennis en verlichting.

Ontdek de vrijheid van het Vrijheidsbeeld

Je hebt nu alles geleerd over het Vrijheidsbeeld, van de geschiedenis tot de bezienswaardigheden en praktische informatie om het te bezoeken. Maar het belangrijkste van alles is de symbolische betekenis van het Vrijheidsbeeld: vrijheid.

Als je het Vrijheidsbeeld bezoekt, voel je de kracht en het belang van vrijheid. Het is een monument dat niet alleen Amerika representeert, maar ook de universele wens om vrij te zijn.

Neem de tijd om te genieten van het uitzicht vanaf de kroon, bezoek het museum en leer meer over de geschiedenis van het monument. Maar bovenal, laat je inspireren door de vrijheid die het Vrijheidsbeeld symboliseert en draag deze boodschap uit in jouw dagelijks leven.

Vragen & antwoorden

Wat is het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld is een iconisch monument dat symbool staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. Het is een standbeeld gelegen in New York, Verenigde Staten.

Wanneer is het Vrijheidsbeeld gebouwd?

Het Vrijheidsbeeld werd voltooid op 28 oktober 1886.

Wie heeft het Vrijheidsbeeld ontworpen?

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi.

Wat is de hoogte van het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld is ongeveer 93 meter hoog, inclusief de sokkel.

Kan ik het Vrijheidsbeeld van binnen bezoeken?

Ja, bezoekers kunnen delen van het Vrijheidsbeeld van binnen verkennen, zoals het museum en het observatiedek.

Hoe kan ik het Vrijheidsbeeld bezoeken?

Om het Vrijheidsbeeld te bezoeken, moet je een veerboot nemen vanaf Battery Park in Manhattan of Liberty State Park in New Jersey.

Wat zijn enkele bezienswaardigheden bij het Vrijheidsbeeld?

Enkele bezienswaardigheden bij het Vrijheidsbeeld zijn het Statue of Liberty Museum, het observatiedek op de sokkel en de mogelijkheid om naar de kroon van het standbeeld te klimmen.

Hoeveel treden zijn er naar de kroon van het Vrijheidsbeeld?

Er zijn ongeveer 354 treden naar de kroon van het Vrijheidsbeeld.

Is het Vrijheidsbeeld geopend voor het publiek?

Ja, het Vrijheidsbeeld is geopend voor het publiek en verwelkomt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Wat is de betekenis van het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld symboliseert vrijheid, democratie en de Amerikaanse waarden van onafhankelijkheid en gelijkheid.

Kan ik tickets voor het Vrijheidsbeeld online kopen?

Ja, tickets voor het Vrijheidsbeeld kunnen online worden gekocht. Het wordt aanbevolen om vooraf tickets te reserveren vanwege de populariteit van de attractie.