Het iconische Vrijheidsbeeld in New York

Het Vrijheidsbeeld in New York is één van de meest iconische monumenten ter wereld. Dit standbeeld staat symbool voor vrijheid en Amerika. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, betekenis en praktische informatie van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld.

vrijheidsbeeld

Waarom is het Vrijheidsbeeld zo iconisch?

Het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld is niet zomaar een standbeeld. Sinds de oprichting in 1886 staat Lady Liberty symbool voor de vrijheid, onafhankelijkheid en Amerikaanse droom. Het is dé verwelkoming van immigranten uit de hele wereld die via Ellis Island New York binnenvaren. De locatie en imposante verschijning maken het tot een van de meest gefotografeerde monumenten die staat voor hoop en nieuwe kansen.

Wanneer en waarom is het Vrijheidsbeeld gebouwd?

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi ter ere van de 100-jarige onafhankelijkheid van Amerika in 1876. Het is een cadeau van Frankrijk aan Amerika om de vriendschap tussen beide landen te vieren. In 1884 werd het in Frankrijk gefabriceerd en per schip naar New York vervoert waar het op Liberty Island werd geassembleerd en opgesteld. Op 28 oktober 1886 werd het standbeeld officieel onthuld door president Grover Cleveland.

Waar staat het Vrijheidsbeeld precies?

Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island in de haven van New York. Liberty Island was voorheen bekend als Bedloe’s Island maar werd in 1956 omgedoopt. Het eiland behoort tot de staat New York en ligt in de Upper New York Bay, omringd door de rivier de Hudson en Oostrivier. Liberty Island is toegankelijk met veerboten die vertrekken vanaf Battery Park op lower Manhattan en Liberty State Park in New Jersey.

Hoe hoog is het Vrijheidsbeeld?

Van voet tot fakkel meet het Vrijheidsbeeld 93 meter. Hiermee was het jarenlang het hoogste bouwwerk in New York. Het standbeeld zelf is 46 meter hoog. Het staat op een 47 meter hoge sokkel, ontworpen door Gustave Eiffel. Ook de ingenieur van de gelijknamige Eiffeltoren in Parijs. In de sokkel zijn ook het museum en souvenirwinkel gevestigd.

Wat symboliseert het Vrijheidsbeeld?

Het officiële naam van het monument is “Liberty Enlightening the World”, wat betekent dat het de vrijheid en onafhankelijkheid van Amerika wil uitdragen naar de wereld. In haar rechterhand houdt Vrijheidsbeeld een fakkel omhoog als symbool van verlichting. Met haar linkerhand houdt ze de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 vast tegen haar lichaam aan, met daarop de datum in Romeinse cijfers. Op haar hoofd draagt Lady Liberty een strakke kroon met 25 ramen die de stralen van het licht symboliseren dat de wereld moet verlichten.

Waarom staat het Vrijheidsbeeld in New York?

New York was in de 19e eeuw de belangrijkste haven voor immigranten die via Ellis Island Amerika binnenkwamen. Het Vrijheidsbeeld stond symbool voor het welkom heten van de 12 miljoen nieuwkomers tussen 1892 tot 1954 die hier een nieuw leven wilden opbouwen. Het was vaak het eerste wat men van Amerika zag. De locatie op Liberty Island bij de ingang van de haven van New York was daarom uitermate geschikt.

Welke kleur heeft het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld is gemaakt van koper waardoor hetstandbeeld een groen-blauwe kleur heeft. Dit is het gevolg van oxidatie door de blootstelling aan de elementen zoals wind, regen en zonlicht. Bij renovaties wordt soms een laagje bronverf aangebracht zodat het koper beter beschermt wordt, maar het iconische patina wordt altijd gerespecteerd.

Hoe zwaar is het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld weegt 225 ton. Het metalen frame alleen al zo’n 125 ton. Daar overheen zijn de koperen platen bevestigd die samen 100 ton wegen. Het was destijds een huzarenstukje om alle onderdelen per schip te vervoeren en ter plekke in elkaar te zetten.

Wie heeft het Vrijheidsbeeld ontworpen?

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi, in samenwerking met Eugène Viollet-le-Duc en Gustave Eiffel voor het frame en de sokkel. Bartholdi liet zich inspireren door de Romeinse godin Libertas en Egyptische monumenten voor het ontwerp. Ook zijn moeder diende als model voor het gezicht van Lady Liberty.

Hoe kom je bij het Vrijheidsbeeld?

Bezoekers kunnen met ferry’s vanaf Battery Park naar Liberty Island varen. Vanaf de kades loop je naar het standbeeld voor foto’s of een bezoek aan het museum en de sokkel. Sinds 11 september 2001 zijn de veiligheidsmaatregelen streng en moet je vooraf tickets kopen en jezelf en bagage laten scannen. Het is erg druk dus koop op tijd kaartjes om teleurstelling te voorkomen.

Kan je het Vrijheidsbeeld van binnen bekijken?

Jazeker, je kan naar binnen in het standbeeld! In de sokkel van het Vrijheidsbeeld is een museum ingericht over de geschiedenis van het monument. Via trappen in de pyloon kom je bij de kroon met 25 ramen die je prachtig uitzicht bieden over New York Harbor. Het is wel oppassen geblazen met hoogtevrees op de smalle trap en kleine balkon.

Wanneer is het Vrijheidsbeeld gerestaureerd?

In 1982 bestond het Vrijheidsbeeld 100 jaar. Ter ere van het eeuwfeest is het standbeeld grondig gerenoveerd in een vierjarig project. Onder andere is de fakkel vervangen en zijn de koperen platen gereinigd en verstevigd. In 2009 is gestart met het vervangen van de trappen en het aanbrengen van nieuwe veiligheidsvoorzieningen. Dit project duurde tot 2012 en koste zo’n 27 miljoen dollar om het 118 jaar oude monument te behouden.

Belangrijkste feiten over het Vrijheidsbeeld op een rij:

  • Het Vrijheidsbeeld is een geschenk van Frankrijk ter ere van 100 jaar onafhankelijkheid van Amerika
  • Het staat sinds 1886 op Liberty Island in de haven van New York
  • Het monument is 93 meter hoog en weegt 225 ton
  • Ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdi als symbool van vrijheid
  • Fakkel en boek symboliseren verlichting en onafhankelijkheid
  • Groen-blauwe kleur door oxidatie van het koper
  • Binnenin is een museum in de 47 meter hoge sokkel

Bezoek zeker een keer dit wereldberoemde monument wanneer je in New York bent! Boek op tijd tickets en neem je camera mee.