Vrijheidsbeeld – Statue of Liberty

vrijheidsbeeldHet Vrijheidsbeeld is misschien wel het grootste symbool van New York en natuurlijk van Amerika. Het beeld staat officieel symbool voor de vrijheid, maar was tijdens de 20ste eeuw nog een heel ander symbool. Het was het symbool van een nieuw leven. Immigranten die het land binnen kwamen via New York zagen als eerste het Vrijheidsbeeld. Het was voor hun een teken dat hun nieuwe leven in Amerika ging beginnen.

Het standbeeld was een cadeau van de Fransen aan de Amerikanen ter ere van hun Onafhankelijkheid. Op 28 oktober 1886 werd het beeld officieel onthuld. Het beeld heeft een stalen binnenwerk van dezelfde materialen als de Eifeltoren. In Parijs staat overigens vlakbij de Eiffeltoren een copy van het Vrijheidsbeeld.

Vrijheidsbeeld bezoeken

Het is mogelijk om het vrijheidsbeeld te bezichtigen en helemaal naar boven te klimmen in de kroon van het standbeeld. Vanaf Battery Park vertrekt er een speciale ferry naar Staten Island. Het is één van de populairste attracties van New York, waardoor het verplicht is om van te voren je kaartjes te kopen. Heb je een New York City Pas? Dan hoef je geen kaartjes te kopen en kan je zelfs via een korte wachtrij mee met de ferry. Gewone bezoekers moeten rekenen op een wachtrij van gemiddeld 90 minuten om aan boord te komen. Dit heeft deels te maken met de strenge veiligheidscontroles voor je de ferry en het Vrijheidsbeeld mag betreden. De controles vinden op Staten Island nogmaals plaats om aanslagen te voorkomen. Heb je een New York City Pas? Dan hoef je niet alleen niet te reserveren, maar mag je ook in de versnelde rij van gemiddeld 30 minuten. Het vooraf kopen van kaartjes is overigens ook sneller en bespaart je zeker nog een extra half uur. Daarnaast zijn ze vooraf goedkoper dan ter plaatsen.

Gratis het Vrijheidsbeeld bezichtigenvrijheidsbeeld

Wil je het Vrijheidsbeeld graag zien, maar hoef je niet perse het beeld te beklimmen? Dan is de Staten Island Ferry een slim idee. Je bent een stuk goedkoper uit en de ferry komt vlak langs het standbeeld zodat je toch nog mooie foto’s kan maken. Uiteraard stopt de ferry niet op Liberty Island waar het standbeeld op gebouwd is. Je vaart er alleen langs, maar voor een groot deel van de toeristen is dit eigenlijk al voldoende. Je komt bij de ferry met de metrolijn 1 en uit te stappen bij station South Ferry. Je kan hier mooi de ferry pakken die langs het vrijheidsbeeld vaart.

Alleen het eiland bezoeken

Er zijn twee opties als je het vrijheidsbeeld wil bezoeken. Je kan alleen het voetstuk bezoeken of helemaal naar de crown van het standbeeld. The Crown geeft een prachtig uitzicht over de skyline van New York. Het voordeel van het voetstuk is dat het een stuk voordeliger is en je zo wel het eiland bezocht hebt waar het Vrijheidsbeeld staat. Het eiland zelf is als een soort openluchtmuseum ingericht.

Tickets en prijzen

Bekijk tickets en prijzen voor het Vrijheidsbeeld.