Taxi in New York

taxi new yorkAls je kijkt naar een film of tv-serie die zich afspeelt in New York dan zie je overal de gele taxi’s rijden. Regelmatig houden de sterren op het witte doek even een taxi aan als ze ergens naartoe willen. In het echt kan je er natuurlijk ook niet omheen en zie je overal de gele taxi rijden. Vergeleken met ons eigen land is een taxi een goedkope manier van reizen. Maar vergeleken met het openbaar vervoer pak je natuurlijk sneller de metro als je niet wilt vast zitten in het verkeer of als je voordeliger uit wil zijn.

Prijzen taxi New York

In New York begint de taxi net als in Nederland met een starttarief. Als je ergens in de stad opstapt dan ligt dit start tarief op $ 2,50. Vervolgens wordt er een toeslag berekend voor iedere drie blocks die de taxi rijdt dit komt neer op $ 0,50. Afhankelijk dus van de afstand en niet de tijd die een taxi chauffeur rijdt wordt de prijs berekend. In een taxi kan je contant of met een creditcard betalen. Het is net als bijna overal in Amerika verplicht om de taxi chauffeur een fooi te geven. De fooi bestaat uit 20, 25 of 30% dit is gebruikelijk in een taxi New York. Als je met een creditcard gaat betalen dan kan je via een soort tablet aangeven hoeveel fooi je wenst te betalen. Bij contant betaal je dit uiteraard direct aan de taxi chauffeur.

Een taxi aanhoudentaxi aanhouden

In principe kan je gewoon de straat oplopen en overal zie je een taxi voorbij rijden. Als het licht op een taxi aanstaat dan betekend dit dat een taxi vrij is. Er is ook een buiten dienst licht als de taxichauffeur op weg naar huis is. Het is belangrijk om je hand omhoog te houden als je een taxi wilt aanhouden. Daarnaast vraag je vooraf nooit of een taxi je naar een bepaalde plek wil brengen. Dit is tegen de principes in bij de taxi chauffeurs. Als je een taxi hebt aangehouden dan ga je achterin zitten en dan pas vertel je waar je heen gaat door de straat aan te geven of een kruising. Als je vooraf meld dat je bijvoorbeeld naar de 5th avenue wilt dan is er een kans dat de taxi voor je neus wegrijdt. Taxichauffeurs zijn meestal alleen naar grote ritten, maar als je eenmaal ingestapt bent dan mogen ze je niet meer weigeren. Tussen 16.00 en 20.00 is het spitstijd in New York en kan het lastig te zijn om een taxi aan te houden. Wil je met een taxi naar het vliegveld? Informeer even naar de mogelijkheden op het hotel meestal kunnen ze vervoer voor je regelen tijdens spitstijd.

Groene taxi’s

Een taxi hoort natuurlijk geel te zijn zou je denken. Maar heel soms kom je ook ineens een groen gekleurde taxi tegen. Dit zijn geen illegale taxi’s, maar taxi’s die alleen in Queens, Brooklyn en The Bronx mensen mogen oppikken. Je kan dus echt een groene taxi zien rijden.

Uber

De diensten van Uber zijn ook beschikbaar in New York. Uiteraard vele malen goedkoper dan een “gewone” New York taxi.