South Street Seaport

South Street SeaportSouth Street Seaport is historisch gezien een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van New York. Vroeger was hier namelijk één van de belangrijkste havens van de stad gevestigd. Rond 1821 werd er een vismarkt geopend in de buurt van de straat, waardoor het voor de inwoners één van de drukste winkelstraten van de stad is geworden. Vanuit hier vertrok er ook een veerdienst naar Brooklyn. Dagelijks vertrokken werknemers vanuit Brooklyn met de veerdienst naar Manhatten.

Op een gegeven moment werd er besloten om de Brooklyn bridge te bouwen en ineens daalde het bezoekers aantal in South Street Seaport enorm. De wijk ging achteruit en niemand keek er meer naar om totdat in de jaren 60 werd besloten om hier een openluchtmuseum te bouwen. Het was toch een stukje belangrijke historie van de stad New York. Pas in 1983 ging het openlucht museum onder de naam South Street Seaport open en werd er een gloednieuw winkelcentrum geopend. De wijk is hierdoor geen achterstandswijk meer, maar een gezellige drukke wijk.

Wandelen door een openlucht museum

Het hele gebied van South Street Seaport is officieel een museum. Er zijn dan ook verschillende tentoonstellingen te vinden met een maritiem thema. Uiteraard kan je ook een bezoek brengen aan het winkelcentrum met drie verdiepingen. Het is een leuke tip om eens naar de bovenste verdieping te gaan. Bij de bovenste verdieping heb je namelijk een prachtig uitzicht over de Brooklyn Bridge. Het is ook mogelijk om in het openlucht museum een boottochtje te maken met een ouderwets stoomschip. Je ervaart zo echt het maritieme leven van jaren geleden in New York. In het tijdperk dat de eerste immigranten in de stad aankwamen om een nieuw leven op te bouwen.

Titanic Memorial

Een belangrijk onderdeel van de immigratie geschiedenis is natuurlijk de Titanic. Een groot deel van de omgekomen slachtoffers waren de arme die niet voor een vakantie naar New York gingen. Ze wilde graag een nieuw leven starten in Amerika, maar helaas voor hun zouden ze hun reis nooit afmaken naar de nieuwe wereld. Als onderdeel van de South Street Seaport werd besloten om een herdenkplaats te bouwen voor de slachtoffers van de Titanic. In 1968 werd de Titanic Memorial geboren als een kleine herinnering bij de ingang van het openluchtmuseum.

Een bezoek aan South Street Seaport combineren

South Street Seaport is gelegen in een gebied met diverse andere bezienswaardigheden. Een bezoek is dan ook prima te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Chinatown. Chinatown is vlakbij de haven gevestigd. Naast China Town kan je vanaf pier 17 hier een ferry nemen om prachtige foto’s te maken van de Statue of Liberty. De ferry is misschien wel de enige die zo dichtbij het beeld komt vergeleken met de ferry die er natuurlijk echt naartoe gaat. Alleen vertrekt deze ferry vanaf Battery Park en niet vanuit South Street Seaport. Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de Federal Hall een gebouw met een belangrijk aandeel in de historie van New York en Amerika.