One World Observatory tickets

One World ObservatoryHet One World Observatory bevindt zich bovenin het One World Tradecenter in het financiële hart van Lower Manhattan. Het observatieplatform telt maar liefst drie verdiepingen en biedt een spectaculair uitzicht over Manhattan en omgeving.

Het zicht vanaf de 100e, 101e en 102e verdieping van dit 541 meter hoge gebouw reikt onbeschrijfelijk ver en laat je genieten van de skyline van New York met de bekende, iconische bezienswaardigheden en het water dat hier nooit ver weg is. Bovendien bevind je je ook nog eens in het hoogste gebouw van het hele westelijk halfrond, waar de lift je in een luttele 47 seconden 102 verdiepingen hoger brengt. Een ongekende ervaring die je niet snel zal vergeten.

De Freedom Tower

Het One World Tradecenter staat ook wel bekend als de Freedom Tower, de oorspronkelijke naam van het gebouw. De emotionele lading van deze benaming zou echter te hoog zijn omdat deze te sterk herinnert aan de aanslagen van 9/11. Daarom werd de officiële naam van het gebouw veranderd in het One World Tradecenter. ‘One’ is een verwijzing naar de wolkenkrabber genaamd 1 WTC, van het oorspronkelijke World Trade Center. Het gebouw staat naast de plek waar de Twin Towers ooit stonden, tot deze in 2001 door aanslagen verwoest werden. Op de exacte plek waar de Twin Towers stonden is een monument geplaatst, het 9/11 Memorial. Het One World Tradecenter werd gebouwd als onderdeel van een compleet nieuw World Trade Center Complex, dat in totaal uit zes gebouwen bestaat.

De Amerikaanse Onafhankelijkheid

Het One World Tradecenter is dus één van de zes gebouwen van het complete World Trade Center Complex, dat ontworpen werd door Daniel Libeskind en werd gebouwd onder leiding van de architect David Childs. De bouw ving aan in 2006 en eind 2014 werd het gebouw geopend. Het One World Observatory op de bovenste drie verdiepingen opende haar deuren een jaar later in 2015. Je voelt je hier “on top of the world” en hebt een ademend uitzicht over de skyline van New York. De hoogte van de toren is overigens niet toevallig, maar verwijst naar het jaar 1776; een voor de Amerikanen belangrijk jaar waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. De toren is dan ook 1776 voet hoog, omgerekend 541 meter. Daarmee is het de hoogste toren van het westelijk halfrond, en op vijf na het hoogste gebouw ter wereld.

Meer dan een observatieplatform

Het One World Observatory is meer dan alleen maar een observatieplatform vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt. In de verschillende ruimtes leer je ook meer over het ontstaan van het gebouw en de geschiedenis van New York. Zo zijn er videobeelden te bekijken van de bouwvakkers die mee bouwden aan het One World Tradecenter en die hier hun verhaal delen. Ook leer je meer bijzondere feiten over het gebouw zelf. Als je klaar bent om naar boven te gaan, stap je in één van de liften, die Sky Pods worden genoemd. De lift brengt je in razend tempo naar de 102e verdieping, terwijl je onderweg naar een time-lapse video kijkt van de ontwikkeling van de skyline van de stad.

Indrukwekkende skyline in het One World Observatory

Wanneer je in het One World Observatory uit de lift stapt, krijg je eerst een korte video te zien over de stad New York. Na twee minuten verdwijnt het videoscherm naar boven en sta je oog in oog met een adembenemend uitzicht op de skyline van New York. Wie durft kan ook op het Sky Portal gaan staan, een ronde glazen vloer waarbij je kijkt naar beelden van de straten die 100 verdiepingen lager liggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Empire State Building, heeft het One World Observatory geen observatieplatform buiten. Je blijft dus gedurende je hele bezoek binnen. Maar dat is zeker geen straf; het uitzicht is onwerkelijk en zorgt voor een onvergetelijke ervaring.