New York Public Library

new york public libraryMisschien wel één van de grootste bibliotheken ter wereld is de New York Public Library. Het is bijna niet te geloven dat 1,8 miljoen inwoners van de stad een bibliotheek kaart hebben bij de New York Public Library. Bij de bouw van de bibliotheek werd er niet op een euro gekeken. De directeur wilde een opvallend en groots gebouw hebben. Het zou overigens direct de eerste bibliotheek van de stad worden. Op de bovenste verdieping moest vooral een grote leeszaal komen zodat er niet alleen een mogelijkheid was om boeken te lenen, maar ook om ze te lezen.

In die tijd werd het dan ook het grootste gebouw ter wereld dat tevens rijkelijk versierd werd in Beaux-Arts stijl. De eerste steen van het gebouw werd in 1902 gelegd. Het hele gebouw koste in die tijd 9 miljoen dollar wat een gigantisch bedrag was in 1902. Bij de eerste dag van de opening kwamen er maar liefst 50.000 New Yorkers op af en was het begin van een populaire bibliotheek begonnen.

Iedere New Yorker krijgt gratis toegang tot de Public Library

In ons eigen land betalen we geld voor toegang tot de bibliotheek. In de New York Public Library is het allemaal iets anders geregeld. Iedere New Yorker die officieel in de stad verblijft en belasting betaalt of naar school gaat krijgt toegang tot de bibliotheek. Online kunnen New Yorkers hun kaart aanvragen en toegang krijgen tot de bibliotheek. De bibliotheek wordt dan ook onderhouden met geld van de overheid.

De boekencollectie

De New York Public Library boekencollectie is al in 1895 ontstaan. De collectie bestond toen vooral uit de privé collectie van John Jacob Astor en James Lenox. In de komende jaren zijn er tientallen miljoenen boeken bijgekomen die verspreid zijn over 140 km aan boekenplanken. Je kan begrijpen dat het hierdoor heel lastig wordt om een boek te vinden die je graag wil lenen. Dit is de reden dat er een elektronisch gestuurde lift ontworpen is. Binnen 10 minuten kan een boek worden opgehaald met deze lift. Dit gebeurd helemaal automatisch zodat je niet uren hoeft te zoeken naar jouw favoriete boek.

Naast historische boeken zijn er ook tijdschriften en historische kaarten van Amerika te vinden. Er bestaat ook een zeer zeldzame collectie in de New York Public Library. Zoals een handgeschreven exemplaar van de Onafhankelijkheidsverklaring of de Gutenberg Bijbel.

New York Public Library bezoeken

Het gebouw is van buiten natuurlijk prachtig, maar het liefste wil je natuurlijk even binnen kijken. Als je een paspoort meeneemt dan kan je als gast binnentreden. Je krijgt dan gratis toegang tot het internet en eventueel kan je een eigen laptop meenemen voor gratis wifi. De New York Public Library is zo ook handig als je iets wilt regelen voor je vervolgreis vanaf New York. De bibliotheek is te vinden aan de 42nd street en 5th avenue en is iedere dag geopend. Op dinsdag en woensdag is de bibliotheek zelfs tot 20.00 geopend.