High Line New York

high lineIn het westen van de populaire wijk Manhattan bevindt zich het High Line Park, een uniek langgerekt stukje groen, hooggelegen tussen de drukke straten van de stad. Het park werd aangelegd aan de Lower West Side van Manhattan op het traject van de West Side Line. Deze verhoogde spoorlijn diende vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw voor het vervoer van goederen. Zo werd er bijvoorbeeld per goederentrein vlees vervoerd naar het Meatpacking District en ging de post per posttrein naar het postkantoor. De lijn werd in 1934 in gebruik genomen. In 1980 reed de laatste trein over de West Side Line, waarna de spoorlijn in onbruik raakte.

Uitzicht over de Hudson rivier en Manhattan

Het High Line Park strekt zich uit over een langgerekt gebied van 2,3 kilometer lang. Het traject begint bij Gansevoort Street in het Meatpacking District en strekt zich uit tot 34th Street in West Manhattan. Dankzij de verhoogde ligging van de spoorlijn biedt het park een prachtig uitzicht over Manhattan en de Hudson rivier. De aanleg van het High Line Park vond plaats in drie fases. In 2009 was het eerste deel klaar en in 2014 werd de laatste fase afgerond. Het park is vanaf verschillende plekken toegankelijk, meestal per trap maar er zijn ook een aantal toegangsplekken die voorzien zijn van liften.

De High Line Park Walking Tour

Het High Line Park bevindt zich op zo’n negen meter hoogte en dat biedt een unieke ervaring. Het is alsof je vanaf de derde verdieping uitkijkt over de laagbouw van Manhattan. Wie het park bezoekt kan ervoor kiezen om gewoon rond te struinen of om een aangelegde wandelroute te volgen. Daarnaast is het ook mogelijk om een rondleiding door het park te volgen. Deze High Line Park Walking Tour neemt je mee op een twee uur durende tocht, waarbij je onder begeleiding van een deskundige gids alles te weten komt over de geschiedenis van de spoorlijn, over de aanleg van het park en over de huidige rol van groen en kunst in het High Line Park.

Nederlandse invloed

De inspiratie voor de aanleg van het High Line Park kwam van de Promenade Plantée in Parijs, maar anders dan in Parijs werd voor de beplanting gekozen om verschillende zones aan te leggen om zo een gevarieerde route door het park te creëren. Voor de beplanting werd de Nederlandse floraontwerper Piet Oudolf aangetrokken, die een beplantingsconcept ontwierp dat deels doet denken aan de originele, verwilderde beplanting langs de spoorlijn toen deze nog niet tot park was getransformeerd. Maar ook andere inheemse plantensoorten werden door Oudolf in het park geïntroduceerd, zodat het park aantrekkelijk is voor vogels en insecten en een grote variëteit biedt aan flora in de stad. Dankzij de verhoogde ligging en het schitterende uitzicht is het High Line Park een ware oase van rust en groen te midden van de stadse drukte in de straten er omheen.

Heden en verleden met elkaar verweven

Bij de aanleg van het High Line Park is ervoor gezorgd dat het verleden van de West Side Line goed te zien is. Zo zijn er delen van de spoorweg bewaard gebleven en zichtbaar gemaakt voor bezoekers. Ook loopt de wandelroute van het park her en der door gebouwen heen die in vroeger tijden dienden als losplaats voor de goederentreinen. Zo is het verleden overal voelbaar en mooi verweven met de hedendaagse mix van natuur, kunst en design die het park eveneens uitstraalt. Deze afwisseling van urban elementen, natuur, geschiedenis en kunst in combinatie met de verhoogde ligging en het prachtige uitzicht, maken van het High Line Park een unieke plek waar heden en verleden met elkaar verweven zijn en de bezoeker een oase van rust bieden middenin het drukke Manhattan.