Harlem

harlemIn de jaren 80 en 90 zou je niemand aanraden om naar Harlem te gaan. Het was één van de gevaarlijkste wijken van New York. Drugsbendes hielden hier huis en zorgde regelmatig voor de meest gruwelijke moorden. Gelukkig is er hard ingegrepen door de president en de burgemeester van New York. Het gevolg is dat er veel verandert is en Harlem tot een veilige wijk behoord. Om dit signaal ook aan de buitenwereld af te geven heeft o.a. Bill Clinton zijn kantoor in deze wijk gevestigd.

Muziek en Harlem

In de jaren 30 kwamen er veel donkere mensen naar Harlem opzoek naar een nieuw leven en een baan in New York. Het gevolg was dat ze hun soul meenemen naar het stadsdeel en ze dol waren op het maken van muziek. De muziekgeschiedenis van Jazz en Blues muziek vind dan ook in deze wijk plaats. Ga eens naar het beroemde Apollo Theater en volg hier absoluut de Amatuer night om het grote talent te ontdekken. Of ga naar de Lenox Lounge voor een heerlijke avond vol muziek van grote Jazz spelers uit de hele wereld.

Soul Food

Je hebt er vast weleens van gehoord en je gaat pas echt lekker eten als je het in Harlem gaat uitproberen. We hebben het hier over soul food. Het eten is heerlijk, maar niet goed voor de lijn. Je vind hier bijvoorbeeld de heerlijkste gefrituurde kip en zoete aardappelen. De hipste tent in de wijk wordt zelfs gesponsord door de president en heet Red Rooster. Het is slim om te reserveren, maar als je alle tijd hebt dan kan je hier binnen 15 minuten vaak terecht. Overigens vind je in Lenox Avenue ook nog een Sylvia’s met echte soul food.

Harlem meer

Iedereen is gewend om in New York naar Central park te gaan, maar vergeet dat er ook een prachtig meer ligt in Harlem. Dit meer genaamd Harlem meer is voorzien van prachtig groen en een groot meer waar locals graag gaan vissen. Het is een ideaal park om te bezoeken als je geen zin hebt in hordes toeristen en iets unieks wil ontdekken dat normaal alleen voor locals bedoelt is. Het meer staat dan ook hoog aangeschreven onder de locals en de toeristen die toch een poging hebben gewaagd voor een bezoekje aan dit meer. Het is overigens ook nog eens een onderdeel van Central Park alleen is iedereen het meer stiekem vergeten. Het wordt dan ook regelmatig het best bewaarde geheim van Central Park genoemd.

Renaissance gebouwen in Harlem

Architectuur liefhebbers vinden het ook prachtig om door Harlem te wandelen. In de negentiende eeuw werd de wijk namelijk speciaal ontworpen voor de rijke blanke Amerikanen. Dit is de reden dat de wijk vol dure Renaissance woningen is gebouwd. Door de constante toestroom van immigranten verdwenen de rijke blanken al snel en werd het een echte soul wijk. De wijk en deze woningen werden later de thuisbasis voor poëten en zwarte schrijvers. Maar ook veel muzikanten die later uitgroeide tot wereldsterren hebben hier gewoond.