Ground Zero

ground zeroDe ravage die achterbleef na de ramp op 9/11 met de Twin Towers werd door de Amerikanen jarenlang Ground Zero genoemd. Dit is de Engelse benaming na een bomaanslag. De ravage bleef na de aanslag nog lange tijd liggen. Al snel werd er besloten dat er op deze plek een monument moest komen voor de slachtoffers van 9/11. Het gat dat achterbleef was 65.000 m2 groter. Het duurde even voor het monument er kwam doordat niemand eigenlijk wist van wie de grond was. Daarnaast werd er gedacht dat er ongeveer een jaar nodig was om alles op te ruimen.

Dit bleek uiteindelijk veel langer te duren doordat er veel lichamen werden gevonden onder het puin. Een speciaal team moest hierdoor stukje bij stukje de lichamen identificeren en een laatste rustplaats geven. Het puin moest hierdoor laagje bij laagje worden opgeruimd. Pas in januari 2011 was het speciale team geslaagd om alle lichamen te bergen en de puin op te ruimen.

Het nieuwe world trade center gebouw

Al snel waren er plannen om het world trade center te herbouwen. De reden dat hiervoor besloten werd had alles te maken dat Amerika haar veerkracht wilde laten zien. Vrij snel na de aanslagen riep de huidige president Bush al op om het nieuwe World Trade Center te herbouwen. Dit keer zouden er geen twee gebouwen komen maar één heel groot gebouw. Dit moest het nieuwe grootste gebouw van New York worden.

Het zou een symbool worden van de veerkracht in de stad. In 2012 werd er besloten om toch nog een tweede toren te bouwen. Het is alleen nog niet bekend wanneer de bouw precies van start zal gaan. In 2014 was het gebouw eindelijk af en werd deze geopend. Er zijn plannen om nog meer world trade centers in de stad New York te bouwen. Sommige zijn al klaar en andere zijn nog on hold.

National Memorial op Ground Zero911 memorial

In 2011 is ter nagedachtenis van 10 jaar na de aanslag de National Memorial gebouwd op Ground Zero. Een plek waar alle slachtoffers worden herdacht. Bij de aanslagen kwamen in totaal 2,977 slachtoffers om en deze worden herdacht bij het memorial. Het herdenkingsmonument bestaat uit een plaza met twee vijvers die leeglopen. Rondom de vijvers staan alle namen van de slachtoffers gegraveerd. Het is mogelijk om een slachtoffer via de computer terug te vinden. Het memorial is gratis toegankelijk alleen om het niet te druk te laten worden kan je gratis kaartjes op de dag zelf halen. Hierop staat de tijd waarop je langs mag komen om een bezoek te brengen.

Bekijk hier alle tickets die te boeken zijn voor het 9/11 memorial

Museum

Sinds de ramp is er door de nabestaanden verhalen en items verzameld om een museum ter ere van de slachtoffers te maken. Daarnaast mag 9/11 nooit vergeten worden en met een museum wordt de nagedachtenis in ere gehouden. In het museum werken vrijwilligers die allemaal een slachtoffer in hun naaste familie hebben. In 2014 was er genoeg geld verzameld om het museum te bouwen en ging deze op Ground Zero open. Naast foto’s, verhalen en video’s zijn hier spullen te vinden die zijn overgebleven van de slachtoffers, maar ook stukken staal van de World Trade Center. Voor het museum moet wel een entreeprijs betaald worden om zo de nagedachtenis levend te houden.