Grand Central Terminal

grand central terminalGrand Central Terminal is niet alleen het hoofdstation van New York, maar ook het grootste station van Amerika. Het station heeft het grootste aantal perrons ter wereld. Met 44 perrons en 67 sporen heeft het station zelfs het grootste aantal sporen ter wereld. De vernieuwde versie zoals we het gebouw vandaag kennen is in 1913 geopend, maar de eerste versie was er al in 1871.

New York Central was de eerste eigenaar van het gebouw. Later fuseerde het bedrijf met Pennsylvania Railroad wat later werd afgekort tot Penn Central. In 1994 stapte het Metroplitan Transportation Authority op de eigenaar af dat hij het gebouw graag wilde huren voor 280 jaar. Tot 2274 huurt het bedrijf de Grand Central Terminal.

Shoppen op Grand Central Terminal

Natuurlijk kan een stad als New York niet zonder winkels en dus ook niet in Grand Central Terminal. In het prachtige stationsgebouw vindt je dan ook meer dan zestig verschillende winkels. Handig als je aan het wachten bent op de volgende trein of je gewoon het gebouw wil bezoeken. De winkels zijn iedere dag geopend en van maandag tot en met vrijdag is het koopavond op het station. De winkels zijn misschien niet zo bijzonder als de 5th avenue, maar wel leuk om even gezien te hebben als je er toch bent.

Reizen van en naar New York vanaf het vliegveld

Grand Central Terminal is niet alleen een station, maar ook plek waar je voordelig naar het vliegveld kan reizen. De speciale shuttle service kan hiernaar toe rijden of juist naar het vliegveld toegaan. Het is voordeliger dan een taxi pakken doordat er vaak meerdere mensen tegelijk met de wagen gaan. Het is tevens mogelijk om online een ritje te reserveren. Je hebt zo geen gedoe over het vinden van een chauffeur of de prijzen want alles ligt van te voren voor je vast.

Bijzondere plekjes op Grand Central Terminal

In de tijd dat de Grand Central Terminal gebouwd werd was iedereen bijna roker in Amerika. Er werd dan ook flink gerookt in het gebouw, waardoor veel decoraties bedolven werden onder een laag as en nicotine. Ongeveer twaalf jaar geleden besloot de eigenaar het gebouw te renoveren, waardoor er een aantal schatten tevoorschijn kwamen onder de sigarettenrook. Zo is het plafond van de Grand Central Terminal prachtig gerenoveerd en een echt kunstwerk geworden. Een klein stukje van de originele staat is nog terug te zien boven het Michael Jordan Steakhouse. Zo hebben New Yorkers nog een idee hoe het er eerst uitzag zonder de renovaties.

Een grappig weetje over het Grand Central Terminal is perron 61. Dit is een geheim perron die niet staat aangegeven op de bordjes. Alleen de president en een paar medewerkers weten van dit perron af. Het perron brengt de president rechtstreeks naar het hotel Waldorf Astoria. Handig als je een paar lastige journalisten wil ontwijken. Volgens insiders zou president Franklin D. hier regelmatig gebruik van gemaakt hebben.

track 61