Flatiron Building

flatiron buildingDe Flatiron Building staat ook wel beter bekend als het strijkijzer gebouw. In eerste instantie had het gebouw een andere naam, maar vanwege de unieke vorm begonnen de inwoners van New York het gebouw de Flatiron Building te noemen. Uiteindelijk werd besloten om het gebouw zo te noemen. Na de voltooiing van de bouw in 1902 was de Flatiron Building het grootste gebouw van de stad en pas de tweede wolkenkrabber van New York.

Het gebouw was baanbrekend ontworpen en behoorde tot een hoogtepunt van de stad. Het gebouw werd al snel een icoon van New York. In 1966 werd het gebouw officieel een bezienswaardigheid voor toeristen die de stad kwamen bezoeken. In 1989 werd het gebouw pas officieel geregistreerd als een historisch monument. Vaak wordt er gedacht dat The Empire State Building het meest gefotografeerd is in New York. Niets blijkt minder waar want de Flatiron Building is het mees gefotografeerde gebouw van New York.

De ligging van de Flatiron Building

De Flatiron Building is gebouwd op een kruising tussen de fifth avenue en Broadway. Om precies te zijn ligt het gebouw aan Ladies Mile. Tegenwoordig is de fifth avenue één van de belangrijkste winkelstraten van New York. In de tijd dat de Flatiron building gebouwd werd was dit de ladies mile. De winkelstraat is dus ietsje opgeschoven in New York. De ligging van het gebouw was door de projectontwikkelaar dan ook strategisch uitgezocht. Het winkelend publiek zou de nieuwe landmark van New York direct zien. Door de ligging en de unieke vorm zal niemand het gebouw missen. Het gebouw komt dan ook regelmatig voorbij in films en tv-series. Zo slingerende Spiderman o.a. van de flatiron building af.

Flatiron Building bezoeken

Helaas is hier geen observatie toren zoals bij de Empire State Building. In eerste instantie waren hier wel plannen voor, maar al snel was het gebouw niet meer de enige wolkenkrabber en zag de eigenaar hier dus geen brood meer in. Het gebouw is dus alleen van buiten te bewonderen, maar dan zie je natuurlijk wel een stuk minder de unieke vorm. Deze vorm kan je het beste vanuit de lucht zien en dit kan natuurlijk vanaf the empire state building. Wil je de unieke voorkant fotograferen? Dit kan natuurlijk ook gewoon zonder observatie toren. Het is dan slim om op het kruispunt van de fifth avenue en 23 street te gaan staan. Je hebt zo de voorzijde van de unieke hoek van de Flat Iron Building.

De Flatiron Building bereiken met het openbaar vervoer

Natuurlijk kan je een taxi pakken en je op de kruising laten afzetten of met een huurauto een poging wagen om in de buurt te parkeren. Maar het is misschien het eenvoudigste om met het openbaar vervoer te reizen. Precies op het uitkijkpunt van de Flatiron Building is een bushalte. Bus 23 en 5 stoppen bij het uitzichtpunt voor de flatiron building. Eventueel is het ook een mooie mogelijkheid om te stoppen bij metrohalte 23st – Broadway. Een bezoek aan het gebouw is ook meteen leuk te combineren met Broadway en 5th avenue.