Esta aanvragen

Via deze website kan  je online ESTA aanvragen.  Dit is de officiele website van de Amerikaanse overheid. Zorg dat je op tijd bent. Minimaal 72 uur van tevoren aanvragen.

Online reistoestemming aanvragen

estaDe ESTA is een speciale reisvergunning die bezoekers aan de Verenigde Staten moeten aanvragen. De ESTA vormt een onderdeel van de verscherpte veiligheidsmaatregelen van de afgelopen jaren. Reizigers moeten deze reisvergunning op voorhand aanvragen, in combinatie met een goed te lezen e-paspoort van een Visa Waiver. De gehele aanvraag voor ESTA kun je online doen. Alleen personen die wonen in Visa Waiver-landen kunnen dit document aanvragen. In totaal doen 36 landen mee aan de Visa Waiver. Dit zijn onder andere Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Japan, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Voor de ESTA aanvraag betaal je 14 dollar. Om het proces te vergemakkelijken kun je een Nederlandse vertaling aanvragen. Het is verstandig om minstens 72 uur voor vertrek het document aan te vragen.

Aanvragen ESTA

Het aanvragen van de reisvergunning is vrij simpel. Je beantwoordt een aantal vragen, en dien vervolgens je aanvraag in. Je vult onder andere je naam, geboortedatum en paspoort gegevens in. Ook naar eventuele criminele activiteiten en je medische geschiedenis wordt gevraagd. Het is zelfs mogelijk om ESTA voor een hele groep aan te vragen. Na de vragenlijst dien je te klikken op ‘voeg nieuwe aanvraag toe’. Het enige wat je hoeft te doen is de biografische informatie van elk groepslid in te voeren. Vervolgens ontvang je via de email een groepsidentificatienummer.

Uitgebreide screening

De Amerikaanse binnenlandse dienst, US Homeland Security, neemt je aanvraag in behandeling. Zij kunnen je met behulp van ESTA direct uitgebreid screenen. Voor de reis kan dus al bepaald worden of je een ‘veiligheidsrisico’ vormt. Vrij snel na de aanvraag krijg je te horen of de reisvergunning is goedgekeurd. Is het antwoord bevestigend, dan garandeert dit automatische toegang tot de Verenigde Staten. De douane bepaalt nog altijd of je het land mag betreden. ESTA is wel een vergunning om per schip of vliegtuig naar het land toe te mogen reizen. Krijg je ‘nee’ te horen, dan zul je bij een Amerikaanse Ambassade of Consulaat een B1 bezoekers visa of een B2 toeristen visa aan moeten vragen.

Maximum verblijf en geldigheid

Het maximum verblijf in de Verenigde Staten met een reisvergunning is negentig dagen, met geen optie tot verlenging. Eventueel kun je wel een B2 toeristenvisum aanvragen om onder bepaalde voorwaarden langer in het land te mogen blijven. Voor zakenreizigers geldt een B1 Business visum. Een reisvergunning is twee jaar geldig. Daarna hoef je geen nieuwe ESTA meer aan te vragen. Dit is wel het geval wanneer je een nieuw paspoort krijgt, je naam, geslacht of nationaliteit veranderd. Een andere reden kan zijn dat de omstandigheden zijn veranderd waaronder je eerst ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordde tijdens het aanvragen van een reisvisum.

Nederlandse burgers kunnen met het zogeheten Visa Waiver Programma zonder visa naar de Verenigde Staten reizen. Het maakt een korte vakantie of zakenreis een stuk eenvoudiger. Het Visa Waiver programma heeft onder andere het lezen van paspoorten door een machine vereenvoudigd. Reizigers maken voortaan gebruik van een e-paspoort. In 2009 werd een nieuw onderdeel toegevoegd aan dit speciale programma, het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).