Empire State Building

empire state buildingEén van de bekendste gebouwen van New York is met recht de Empire State Building. Voor een lange periode was dit het hoogste gebouw van de wereld en daarna van New York. Na de bouw van de Twin Towers moest The Empire State Building deze titel weer weggeven. Na 9/11 kreeg de Empire State Building deze titel weer terug tot de bouw van de nieuwe WTC.

Het gebouw is 381 meter hoog en staat tevens op de lijst van de hoogste gebouwen ter wereld. De bouw begon rond 1929 toen er een competitie gaande was voor het hoogste gebouw ter wereld. Het plan was om het gebouw 320 meter hoog te bouwen, maar al snel bleek dit niet voldoende en werd het plan gewijzigd naar 381 meter hoogte. Het gebouw werd in 1 jaar en 45 dagen gebouwd en de deuren gingen op 1 mei 1931 open.

Vliegtuig ongeluk in de Empire State Building

Op 28 juli 1945 hing er een dikke mist in New York. Een klein vliegtuig dat van New Ark op weg was naar Bedford kwam in deze mist terecht. Het vliegtuig van 10.000 kilo zag hierdoor The Empire State Building niet en vloog recht in de 78e en 79e verdieping. De drie bemanningsleden kwamen direct om het leven inclusief 11 mensen die op het kantoor aan het werk waren. Het gebouw bleef overeind staan en kon uiteindelijk gerestaureerd worden.

Empire State Building in films en tv-seriesempire-state-movie

The Empire State Building is wereldwijd bekend als een symbool van New York. Het gebouw speelt dan ook een rol in verschillende films en tv-series waar het gebouw op de achtergrond staat. Misschien wel de bekendste film waar het gebouw in voorkomt is natuurlijk King Kong waarbij de gorilla aan het gebouw hangt. Dezelfde scène is ook opgenomen in de remake van 2005. Naast films en tv-series komt het gebouw zelfs in een computerspel voor namelijk GTA IV in dit spel wordt het gebouw Th Rotterdam Tower genoemd. Het gebouw mocht zelfs een gastrol spelen in de serie Myth Busters. Volgens een mythe zou je iemand kunnen doden als je een muntje naar beneden zou gooien. Deze mythe werd in het programma ontkracht omdat het muntje niet genoeg snelheid kreeg en slechts pijnlijk is. Bij het onderzoek van Myth Busters bleek zelfs dat meerdere mensen dit al uitprobeerde door de hoeveelheid muntjes op het platform.

Empire State Building bezoeken

Als één van de weinige wolkenkrabbers is de Empire State Building naast een kantoorgebouw ook een toeristische attractie. Toeristen kunnen naar de top van het gebouw om te genieten van het mooiste uitzicht van New York. Hiervoor dienen wel kaartjes gekocht te worden om de lift te kunnen gebruiken. De kaartjes zijn hier te bestellen en je kan ervoor kiezen om overdag en s’avonds te gaan. Reserveer wel tijdig want voor je het weet zijn de kaarten uitverkocht en kan je niet meer naar boven toe. Mocht je voldoende budget hebben dan is het leuk om zowel de avond als dageditie te zien.