Chrysler building

chryslerAan het begin van de 20ste eeuw wilde ze in New York de grootste wolkenkrabber ter wereld bouwen. Projectontwikkelaar William van Alen besloot voor de autobouwer het project van Chrysler te bouwen in art-deco stijl. Uiteindelijk werd het een soort strijd met de Bank of Manhattan die ook het hoogste gebouw van New York wilde bouwen. Heel even leek de Bank of Manhattan te gaan winnen, maar Chrysler besloot nog meer geld te gaan investeren om het gebouw zo hoog mogelijk te maken. Het gebouw was namelijk slechts 230 meter hoog en het gebouw van de bank was 280 meter hoog. Vanuit het binnenste van het gebouw besloot Chrysler een soort spits te bouwen die uiteindelijk omhoog kwam en het gebouw groter maakte dan de Bank of Manhattan.

Nadat de Bank of Manhattan officieel gepresenteerd werd als klaar installeerde Chrysler in het diepste geheim de spits van zijn gebouw. Hierdoor werd het gebouw geen 230 meter hoog, maar 318 meter hoog. Op dit moment was de Chrysler building het hoogste gebouw van de wereld. Slechts een jaar kon Chrysler hiervan genieten want hierna werd er begonnen aan de Empire State Building.

Mooiste kantoorgebouw van New York

Ondanks dat de Chrysler Building niet meer het hoogste gebouw van de wereld is wordt het wel het mooiste kantoor van New York genoemd. In de tijd van de bouw van de wolkenkrabber was de art-deco stijl ongelofelijk populair, maar duur om te bouwen. De Chrysler building werd dan ook het laatste gebouw in art-deco stijl inclusief waterspuwers. De stijl is niet alleen aan de buitenkant doorgevoerd, maar ook aan de binnenzijde. Zo zijn de liften in dezelfde prachtige stijl versierd. Het boek prijkt dan ook regelmatig op de cover van magazines en reisgidsen vooral als het gaat over de architectuur van New York.

Chrysler liet auto-onderdelen in het gebouw verwerken

Chrysler vond het belangrijk om het hoogste gebouw ter wereld te hebben. Het was in die tijd het enige gebouw dat hoger was dan de Eiffeltoren. Het gebouw moest laten zien hoe groot het merk Chrysler wel niet was. Dit is de reden dat in het art-deco ontwerp van het gebouw auto-onderdelen zijn aangebracht. Als je het gebouw goed bekijkt dan zie je bijvoorbeeld een spatbord van een auto of wieldoppen. De top is ontwerpen in dezelfde stijl als de radiatordop van één van de toenmalige Chrysler automodellen.

Chrysler building bezoeken

De Chrysler building is misschien een voorbeeld van architectuur voor New York, maar het is helaas geen toeristische attractie en gewoon een kantoorgebouw. Van buiten kan je genieten van het gebouw, maar het is toegestaan om ook even binnen te kijken. Je mag tijdens kantoortijden alleen de lobby van het kantoor bezoeken. Ga hier geen uitgebreide foto’s maken want dit is vaak niet toegestaan omdat het natuurlijk een kantoor is. Buiten de lobby om mag je het gebouw verder niet bezoeken zoals bij de Empire State Building wel mogelijk is. Je kan de Chrysler Building bezoeken aan de Lexington Avenue.